Glory of Africa

Glory of Africa är en ideell organisation som jobbar för att barns rättigheter ska tillgodoses i utvecklingsländer. Till en början arbetar vi i Tanzania. Följ med oss när vi kämpar för världens barn!

Slutspurten

Kategori: Allmänt

Hej igen!

Uppdateringen har varit dålig då internetet på volontärhuset inte fungerat större delen av tiden. 

Torsdagen spenderade vi uppe på barnhemmet från morgonen till långt efter solnedgången för att bli klara med allt. På vägen upp på morgonen köpte vi 8 höns, och väl där uppe satte vi igång med målandet av huset, och bygget av gethus och hönshus. Vi delade även ut de donerade kläderna vi hade med oss från Sverige, och satte upp alfabetet, siffror och bilder på känslor på väggarna. Vid 9 på kvällen var vi äntligen klara med allt, och skitigare än vad går att beskriva fick vi äntligen åka för att äta något. Vi hade arbetat hela dagen utan mat och med väldigt lite vatten, så vi var verkligen helt slut!

På fredagen hade vi bokat in en strandtur som avslutning av vår vistelse på barnhemmet. Vi hade hyrt en buss som vi åkte upp och hämtade barnen med, för att sedan köra ner dem till stranden. Precis lika överlyckliga som sist kastade de sig ut i vattnet och sprang omkring och skrattade och skrek. När de badat färdigt såg vi till att de fick rejäla lass med mat, och jag tror aldrig jag sett barn äta så stora portioner någonsin. Det var så himla härligt att se dem så lyckliga!

 På kvällen ordnade vi en midsommarfest på volontärhuset, och både volontärer, lokalbor och massaier dansade glatt runt midsommarstången ända in på småtimmarna.

I skrivande stund har vi tagit oss till Zanzibar, och här tänkte vi semestra och koppla av de sista dagarna av resan. 

 

Här nedan kommer en jäkla massa bilder från de sista dagarna. Känner att jag måste passa på att ladda upp så mycket jag kan medan vi har fungerande internet. 

Bygget av avloppsbrunnen. 

 
Alfabetet och affischer sattes upp.
 
 
Färdigmålat hus och glada barn.
 
 
siffror 
 
"Flancis" poserar vackert bredvid getternas nybyggda hem.
 
Aron och Jennie jobbar för fullt med hönshuset.
 
 
 
 
 
 
 
Ett av hönsen vi köpte till barnhemmet var ständigt på rymmen men ingen rymmer från Annas trygga famn. 
 
 
 
 
 
 
 
Hårt arbetande för att bygga avloppsbrunn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stranddagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hela gänget plus extra volontärer som var med och höll koll på barnen
 
Man blir törstig på stranden
 
 
 
Handtvätt innan maten
 
 
 
 
Det var jobbigt att säga hejdå.
 
Midsommarfirande på volontärhuset med massaier.
 
 
 
 
 
 

Försenade bilder

Kategori: Allmänt

Glada barn utanför skolan vid inskrivningen.
 
 
Ute på shoppingtur för att köpa skoluniformer.
 
In progress
 
 
Uppbunkring av torrvaror
 
Vi var många som hjälptes åt på Glory
 
 
 
 
 
Det är inte alltid det är glada miner Glory
 
 
 
 
 
Ibland kan det vara tröttsamt att bara sitta och se på när andra får måla
 
Trädshopping:
 
Sötaste getbebisen som vi bara kunde få om vi tog ägarens dotter till Sverige
 
random lastbilsflak
 
Tuff tjej i alldeles för stora solglasögon
 
Nyfrisserad get
 
Poa och Nala på väg till barnhemmet i Annas trygga famn
 
 
 
 
 
 
 

Bäähä, this is Africa.

Kategori: Allmänt

I två dagar har vi jagat getter. Vi har åkt runt och runt och försökt hitta någon som är villig att sälja två getter som vi kan köpa till barnhemmet, men som allt annat i afrika, tog det en jäkla tid. Oändliga förhandlingar och erbjudanden som: "Okej då, om ni kan fixa så att min dotter får komma till Sverige och gå i skolan där kan ni få tre getter". -Ett riktigt kap med andra ord.
 
Idag efter lunch fick vi iallafall äntligen tag på två getter till rimligt pris, utan att behöva betala med mobiltelefoner eller kontrakt på att ta med människor till Sverige. Det var riktigt jobbigt att behöva tvinga dem ifrån sin flock, men när de insåg att de var två lugnade de ner sig iallafall och resan gick bra. En get fick sitta i Annas knä, och den andra satt på golvet nedanför henne och tryckte sig mot henne och geten hon hade i knät. Knä-geten döpte vi till Poa, vilket betyder cool på swahili. Den andra geten döpte vi till Nala. 
 
Nala stack direkt när vi öppnade bildörren, men letade sig senare tillbaka till Poa som skrek och skrek efter sin kompis. I natt sover de i en inhägnad vid barnhemmet, och imorgon ska vi bygga ett bättre "gethus" som de kan bo i på nätterna. 
 
Getterna har vi skaffat för att de ska kunna få så mycket mat som möjligt på egen hand på barnhemmet. Igår köpte vi även olika fruktträd som vi idag planterade, så att de så småningom även har frukt att äta. Planen var även att vi skulle hinna köpa höns till barnhemmet, men då getjakten tog sån jäkla tid hann vi inte det. Får se om vi hinner fixa det den här veckan, annars får vi se till så att någon annan kan köpa höns nästa vecka och ta till barnhemmet. 
 
Getterna, träden och de eventuella hönsen är vårat försök att ge Glory en chans att skaffa mat på egen hand, och inte alltid vara beroende av matdonationer, då detta inte alltid är möjligt. "Give a man a fish and he will eat for a day. Teach a man how to fish and he will eat for a lifetime". Vi har dock köpt ett rejält lager med mat till barnhemmet också. Ris, mjöl, socker och bönor. Än så länge är de ju trots allt beroende av matdonationer, även om målet är att de ska kunna försörja sig själva. 
 
 När vi kom tillbaka till barnhemmet med getterna stannade vi även och målade huset med det första lagret grön färg. Det fanns bara en färg kvar i affären, vi förstod rätt snabbt varför den blivit kvar. Men barnen gillade den och gick runt och pekade och halvskrek "Gleeen teacher, GLEEEN!!". 
 
Idag var även tredje dagen vi besökte skolan barnen går i/ska börja i. Vi kunde äntligen få registrera de fem nya barnen vi kommer sponsra med de insamlade pengarna, och de får börja redan om en månad! Vi har nu betalat för resten av året så att allt är färdigt när de börjar i Juli. Dessa fem barn kommer därmed att gå i preeschool fram till Januari när Primary school startar, eftersom man räknar skolåren från Januari i Tanzania. Detta tror jag är jättebra för dem, då tre av de fyra barnen vi sponsrar sedan tidigare var tvugna att gå ett år i preeschool först då de inte ansågs ligga på rätt nivå för att börja primary school direkt. I Januari kommer vi tillsammans alltså sponsra åtta stycken förstaklassare och en pojke i andra klass. Vi har gett nio barn biljetten till en framtid de annars aldrig fått. Underbart va?
 
Vi har varit på marknaden två dagar med olika barn, så nu har alla barn från Glory som går i skolan (även de barn som vi själva inte sponsrar) två skoluniformer och ett par skor var. Jag tror att det är totalt 16 barn från Glory som går i eller snart ska få börja skolan. Helt fantastiskt med tanke på att inget av barnen gick i skolan sist jag kom till Tanzania. 
 
Nu efter middagen har vi suttit och skrivit/ritat klart alla bokstäver, siffror och känslor som vi ska sätta upp på väggarna i barnhemmets "skola". 
 
Internet verkar inte klara av att ladda upp bilder här, så det får jag försöka med igen imorgon.
 
Kramar från afrikat!
Victoria
 
 
 
 

Picture, picture teacher!

Kategori: Allmänt

Hej!
Dags för en uppdatering. 
    I torsdags åkte vi till köpcentret och handlade leksaker och material till barnhemmet. Vi köpte engelska läroböcker med färger, frukter, djur osv. Vi köpte även stora affischer att sätta på väggarna, och massor med papper så att barnen kan rita och skriva. Vi köpte kuddar och lakan till sängarna, leksaker (fotboll, basketkorg, rockringar), och blöjor till bebisen. 
    Fredag morgon åkte vi iväg på safari, så fredag och lördag fick bli våra lediga dagar den här veckan. 
    Idag åkte jag och Helena upp till barnhemmet och började måla väggarna. Alla väggar var inte färdiga, men vi kunde måla ungefär halva huset iallafall. Dock måste det målas minst tre lager så vi har en hel del arbete kvar.
    Vi skruvade även upp basketkorgen och både barnen och de vuxna blev helt till sig. Det var nästan samma lycka som när de fick komma ner till havet i höstas. De skrattade och skrek, och för första gången tror jag att alla barn lekte tillsammans utan att bråka eller slåss. Det var riktigt härligt att se!
    När vi kom tillbaka satt Anna och pysslade med bokstäver och siffror, som vi tänkte sätta upp på väggarna på barnhemmets "skola". Vi hjälptes åt allihopa ett tag och gjorde bokstäver, siffror och bilder med känslor. När vi kände oss klara för dagen gick vi ner till stranden och tog ett dopp, och passade på att ta en riktig dusch på hotellet som ligger där, innan vi åt middag. På helgerna har hotellet live-musik så det var supermysigt att sitta där och få koppla av en stund och äta "riktig" mat. När de ställde in en brödkorg med nybakat bröd kastade vi oss över den som djur. 
    Imorgon är planen att vi ska ta de fem barnen som ska få börja skolan, till skolan så att vi kan prata med rektorn och se om och när de kan få börja. Vi ska även försöka hinna ner til marknaden så att vi kan köpa deras skoluniformer. 
     Förhoppningsvis hinner vi även måla klart det första lagret färg på huset, om bara arbetarna hinner klart med grunden på alla väggarna. 
     I morgon är det även "the day of the african child", och UNICEF-delen av organisationen kommer åka in till Dar och dela ut myggnät om jag förstått det rätt. Från början hade jag tänkt åka med, men då vi har så få dagar här vill jag lägga allt krut på Glory och de projekt vi startat där.
 
Nu blir det bildbomb från dagen, tog nämligen med mig kameran till barnhemmet idag. 
 
Vi kunde börja grundmåla vissa delar av huset iallafall:
 
 
De stora grabbarna ville vara med på bild.
 
Spikade upp basketkorgen
 
 
Dansa, pausa.
 
 
 
Basketkorgen uppskattades riktigt mycket!
 
 
Coola Kids
 
 
 
 
 
 
 
Basket är riktigt roligt, även för vuxna!
 Pastorn går all in
 
 Ni kan ju gissa vilka som gjorde mål
 
 
 
Annas fina bokstäver
 
See you tomorrow!
 

Bilder

Kategori: Allmänt

 
 
 

Bilder

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 

Glory of Africa

Kategori: Allmänt

Hej!
Efter en lång resa med mellanlandning i Etiopien landade vi vid lunchtid i måndags här i Dar es Salaam, Tanzania. Vi blev upplockade av en kille som jobbar på organisationen vi jobbar genom, och en 1,5 timmes bilfärd senare (i kaostrafik) var vi äntligen framme vid volontärhuset. Efter att ha burit upp alla våra väskor till vårt rum gick vi ut så att jag kunde visa Anna och Helena som jag reser med, runt i byn. På kvällen gick vi ner till havet och tog ett kvällsdopp. Det var inte förrän då jag insåg att jag verkligen är tillbaka, och det kändes så otroligt härligt.
      Morgonen därpå åkte vi upp till barnhemmet med två teamleaders. Vi valde att strunta i introduktionsdagen för att få så många dagar på barnhemmet som möjligt. Vi tänkte att jag kunde visa Anna och Helena runt, och hur allt fungerar på barnhemmet.
      Det var några färre barn än sist som mötte oss, men det berodde på att några av dem var i skolan, vilket gjorde mig riktigt glad. Bland de barn som var där kände några av barnen igen mig, och jag fick en snorig puss och massor med kramar. Även A och H fick ett varmt välkomnande.
      Vi spenderade lite tid med barnen, och sedan gick vi runt på området för att se vad som hänt sedan sist, och vad som behövdes göras.
      Man hade lagt färdigt taket och sett till att de två delarna av huset nu var ihopbyggt till ett större hus. Ytterväggarna är ännu inte helt klara, så under veckan kommer arbetare att lägga på puts?, och på söndag kan vi förhoppningsvis börja måla huset. -Detta är alltså ett av projekten vi valt att lägga en del av de insamlade pengarna på, så att huset kan bli någorlunda färdigt.
      Man hade dragit vatten upp till barnhemmet (som tyvärr inte funkar ännu, men "any day now"). -Men som afrika är, så kan any day innebära veckor.. Vi får hoppas på att det kommer igång snabbt!
       Man hade byggt en ny "toalett", men inget avlopp/brunn, så det var vi och köpte material till senare på kvällen. Detta är därmed ytterligare ett projekt insamlingen kommer att gå till. Dålig hygien är ett stort problem här i Afrika och en fräsch toalett där avfallet samlas och hamnar rätt kan göra riktigt mycket.
      Idag när vi var på barnhemmet hade allt material vi köpt fraktats dit, och arbetet med väggarna och toaletten var i full gång. Dessa projekt innebär även jobbmöjligheter åt två män i byn, som vi betalar för att göra grovjobbet vi själva inte har kunskapen för att göra.
      När vi promenerade upp mot barnhemmet idag från huvudvägen hörde vi en pojke ropa "teacher, teacher!". När vi vände oss om kom en liten pojke på kanske 3-4 år springandes mot oss. Jag kände igen honom och han tog min hand för att gå med oss upp tillbarnhemmet.
      Vi spenderade dagen med att undervisa engelska, och sedan med sång, dans och lek. Barnen var glada och skrattade mycket, även om de ofta knuffades och bråkade över leksakerna, och för att få sitta i våra knän eller bli burna.
      I morgon kommer vi att åka till köpcentret och någon marknad för att köpa saker till barnen och barnhemmet.
Barnen behöver nya skor, de barn som ska börja skolan behöver ryggsäckar och skolmaterial. Vi tänkte även köpa ritpapper och pennor, vilket det fanns riktigt dåligt med, och som vi vet att barnen uppskattar riktigt mycket. Med papper och pennor underlättas även undervisningen enormt, och barnen kan få träna både på att rita och skriva.
      Vi tänkte även köpa en fotboll som de äldre pojkarna så gärna vill ha, och eventuellt lite andra leksaker.
Innan vi åker härifrån är tanken att barnen ska få med sig matpaket hem också, och att vi kan köpa mat till barnhemmet.
      Nästa fredag planerar vi att hyra en buss och ta ner barnen till stranden. När jag var här i höstas tog vi dem till stranden en dag, och jag har aldrig sett barn så lyckliga. Eftersom det är midsommar i Sverige då tänkte vi även göra en midsommarstång och lära barnen någon svensk midsommarsång så att vi kan dansa och fira med dem.
       Som ni hör är det mycket på gång här, och har vi tur kan vi även komma igång med pappersarbetet för barnens skolgång imorgon.
       Insamlingen räcker alltså för att betala hela grundskoleutbildningen för de fem barn som är i skolålder, plus alla de projekt jag skrivit om idag. Det känns helt fantastiskt att kunna göra så mycket trots att vi är här så kort tid.
       Tusen, tusen tack till alla som donerat pengar till insamlingen, och till er som donerat kläder och leksaker till barnen. De närmsta två veckorna kommer bevisen på att ni verkligen gör skillnad i människors liv. Barn som utan människor som er aldrig fått en ärlig chans i livet. TACK!