Glory of Africa

Glory of Africa är en ideell organisation som jobbar för att barns rättigheter ska tillgodoses i utvecklingsländer. Till en början arbetar vi i Tanzania. Följ med oss när vi kämpar för världens barn!

Veckan som gått, och Malariakrig nr 2

Kategori: Allmänt

Hej!
Veckan som varit började bra, lyckades ju äntligen göra makeover i sovrummet, och har jobbat varje dag. Vi har varit och handlat skoluniformer+skor till de fyra barn vars skolgång vi ska sponsra de kommande åren, vi har handlat sängar och madrasser till det nya sovrummet, och jag har hjälpt pastorn att spackla väggarna i hopp om att allt ska vara klart den här veckan så att vi kan inreda även det nya sovrummet innan vi åker härifrån. Dock började allt plötsligt snurra när jag stod och spacklade i fredags förmiddag och det kändes som om jag skulle svimma. Fick sätta mig och vila en stund men mådde bara sämre, så vi åkte tillbaka till volontärhuset där jag somnade och sov i tre timmar innan jag vaknade helt kokhet och hade fruktansvärt ont i hela kroppen. 
 
Kändes precis som första malariasvängen om inte värre, så jag tog mig till sjukhuset och ett stick och några minuter senare fick jag veta att jag hade malaria, igen! Jag fick alltså må hyfsat bra i 4 dagar innan parasiterna återigen levde livet i min kropp. Den här gången orkade jag inte skratta, allt kändes bara skitjobbigt. Jag fick iallafall en spruta för att bli av med febern lite snabbare och en massa "pole sana" (I'm verry sorry) och medlidande blickar från läkaren och sköterskorna. Åkte hem och grät en skvätt, och försökte sedan vila resten av dagen.
 
Igår och idag har jag badat i svett igen. Har bikini på mig och försöker blunda och låtsas att jag är på stranden, att det är därför jag svettas. Vänder på kudden när den blir för blöt på ena sidan. Vi har dessutom varit utan el i nästan två dygn, och utan vatten i ett. Har legat med en liten handfläkt från claes ohlsson och försökt kyla ner mig. Under eftermiddagen idag började den ge upp, men som tur var blev det lite kyligare ute så jag satte mig på balkongen och lät vindarna kyla ner mig istället. Febern försvann några timmar, men kom tillbaka lagomt till kvällen. Som tur var kom även elen tillbaka nu på kvällen, så förhoppningsvis har jag en fungerande fläkt inatt. Sängen är lagomt blöt nu då jag måste dra ut sladden till fläkten för att få ström till datan och mobilen. Har redan svettats i två dygn så varför inte en halvtimme till..
 
Den här veckan ska vi iallafall på något sätt lyckas handla allt till det nya sovrummet, samt handla madrass och lakan mm. till Maria och hennes familj, ni kanske har sett mina inlägg på facebook och instagram. Imorgon blir definitivt vilodag men fram mot tis-ons tänker jag fasiken se till att ha schasat bort den här malarian. Jag behöver två friska dagar åtminstone, en till inhandling och en till inredning, och på fredag ska vi ha hejdåkalas för barnen. De ska få se på fest! Ballonger, musik och mättade magar. 
 
Svettkram från Afrikat. 

Sep. 26, 2013

Kategori: Allmänt

One hand is for helping yourself, the other for helping others

Kategori: Allmänt

Hejsan! 
Har inte haft ork att uppdatera bloggen sedan jag blev sjuk. För att ta det kortfattat har veckan inte varit den bästa i mitt liv och jag rekommenderar alla att försöka skydda sig mot malaria om man befinner sig i länder där sjukdomen förekommer. 
 
I fredags tog jag mig iallafall upp några timmar så att jag kunde följa med på strandutflykten vi planerat för barnen. Jag har aldrig sett så glada barn någonsin. De sjöng och stojade hela bussresan, och när de såg havet skrek de "beachi, beachiiiii!!!!!!" 
 
Väl nere på stranden kastade de av sig kläderna och sprang ut i vattnet. -Våra planer om att hålla alla på land sprack alltså innan vi ens hunnit fram. Med bultande hjärtan kunde vi inte göra annat än försöka hålla koll på allihopa och hoppas på att ingen skulle gå för långt ut. -Men allt gick bra och barnen verkade så överlyckliga att jag inte kunde göra annat än bubbla av lycka inombords jag med. När de badat färdigt gick vi upp under tak och åt lunch tillsammans. Vi hade sett till att mama på volontärhuset hade lagat rejält med mat så vi kunde mätta allas magar. Jag lyckades ta många fina bilder på barnen också..
 
 
 
 
Efter utflykten var jag helt slut, men på lördagen ville jag ändå åka till köpcentret så att vi kunde fixa det sista de behövde till sovrummet på barnhemmet. Tog rejält på de få krafterna jag hade kvar, och på söndag förmiddag tror jag fredagen och lördagen tog ut sitt.. Fick ännu ett härligt bad i mitt eget svett och jag låg i sängen och kokade. På em mådde jag bättre, men efter middagen valde magen att kasta upp allt igen. Blev riktigt less på all denna malariaskit, för parasiterna blev jag av med efter två av tre behandlingsdagar, men alla symptom verkade inte vilja ge sig. Även om läkarna jag pratat med säger att det är rätt vanligt och att man kan må dåligt en bra tid efteråt är det så jäkla jobbigt att ligga sjuk när jag vill göra så mycket andra saker medan jag är här..
 
Igår kväll bestämde jag iallafall att det var nog och att jag skulle vara pigg idag. Och även om jag inte känner mig hundra så har jag iallafall mått tillräckligt bra för att ta mig till båda projekten idag. På förmiddagen åkte jag till barnhemmet medan Ellen stannade hemma med förkylning. Kände att det verkligen var på tiden att det där sovrummet fick sin makeover så tog med mig alla grejer och fixade det.
 
Ni kanske kan gissa att de översta bilderna är före och resten efter.. :)
Och här nedanför är en bild på pastor Joel och en svettig jag. 
 
Det var den veckan.
 
Victoria.
 
 
 

Fyra barn till skolan, och malaria.

Kategori: Allmänt

Mådde skitdåligt när jag vaknade i morse, kände mig jättevarm och mådde illa, hade verkligen noll energi. Idag åkte vi iallafall bil till barnhemmet eftersom vi skulle ta några av barnen till skolan för att se om de kunde få börja. Det är en fruktansvärt skumpig väg dit och jag trodde jag skulle spy typ hela tiden.   Vi hade trots allt lovat barnen nya skor idag +att vi hade möte på skolan så vi fixade med allt det.
 
Vi har blivit lovade plats till alla 4 barn vi ska sponsra, men läsåret börjar i Januari här så de måste vänta tills dess. Men det kändes jättebra att det är löst och att alla 4 kommer få börja.  
 
När vi var klar med allt åkte jag tillbaka till volontärhuset med ledarna eftersom jag bara mådde sämre och sämre, medan Ellen stannade på barnhemmet med Sophie, den andra volontären som jobbar där.
 
Väl "hemma" la jag mig och sov fram till lunch, gick ner och käkade lite ris för att få i mig något,  och gick sen upp till rummet för att lägga mig igen. Vid halv 4 kände jag mig så väck att jag kände att jag måste kolla upp mig på sjukhuset,  man ska ju alltid göra malariatest för säkerhets skull här när man mår dåligt. Min finska rumskompis följde med mig och vi tog en "pikipiki" (motorcykel) till närmsta "sjukhus". Ett stick och 10 minuter senare fick jag veta att jag hade malaria. Jippi. Just my luck.  
 
Har legat i sängen hela em/kvällen, men var ner och åt lite för att kunna ta medicinen. Nu är jag så jäkla slut och vill bara spy upp maten men hoppas att illamåendet går över snart så jag kan somna igen. Tydligen mår man såhär i några dagar men sen känner man sig oftast snabbt bättre. Vi ska ta barnhems-barnen på utflykt till stranden på fredag så jag hoppas jag är pigg tills dess! Får jättedåligt samvete för att jag inte kan åka dit imorgon, men Ellen och Sophie klarar det nog bra utan mig. Nu somnar jag nog vilken sekund som helst.  
 
 Ha det bra!
Victoria                                                  

Helgen

Kategori: Allmänt

Hej!

Var så himla trött igår kväll så jag orkade inte skriva något inlägg..

Kl 10 lämnade vi volontärhuset för att ta oss till en marknad och sedan vidare till det stora köpcentret.  Vi promenerade den vanliga sträckan till benjajisarna (tuktuk), i typ 35-40 graders värme. Det är en lååång raksträcka som tar ca 30-40 minuter att gå skulle jag tro.  Väl framme där lyckades vi få tag i en benjaji som körde oss till marknaden i helgtrafiken som var smått kaos.  Det tog kanske 45 minuter innan vi var framme. Dock kände vi inte igen oss riktigt så vi virrade runt ett bra tag, säkert en timme, innan vi hittade till den delen av marknaden vi sökte. 

 När vi var färdiga på marknaden gick vi till köpcentret där vi spenderade resten av dagen.  När klockan var 19 hade vi handlat klart, men då hade vi även hunnit med en biopaus för att ladda batterierna. Vi hade under dagen tillslut lyckats hitta lakan, kuddar, bebiskläder, tyg och allt annat vi var ute efter till barnen på barnhemmet. Vårt enda problem då var att solen redan gått ner. Här ska man ju helst inte vara ute när solen gått ner, men vi fick hjälp av en lokal tjej att fixa benjaji och efter att ha lyckats proppa in allt vi handlat + oss själva i det lilla fordonet skumpade vi iväg mot volontärhuset och Bahari beach.  Någon timme senare var vi tillbaka, körde en high five, och kånkade upp allt till vårt rum.  Nöjda med dagen gick vi ner och åt middag, för att sedan kasta oss på sängarna helt utmattade.

 Idag har vi haft vilodag, och legat på stranden största delen av dagen. Vi har även insett att den lilla slangen som jag tror är typ fotdusch eller nåt ger bättre stråle än den vanliga duschen som endast droppar så att det tar hundra år att skölja av sig. Lyckades i alla fall tvätta håret med den där fotduschen på mindre än en kvart, vilket är ungefär halva den tid det tar att skölja ur schampot med den vanliga duschen. Hade lust att köra en high five med mig själv när jag var klar. 

 Imorgon ska vi besöka skolan i byn där barnhemmet ligger, för att se om vi kan få in några barn där.  Ser verkligen fram emot att komma igång med allt nu. Sen lovade vi ju barnen nya skor på måndag så det måste vi också hinna med.  Sovrumsinredningen kanske vi måste vänta med till tisdag eftersom vi har nursery-projektet på eftermiddagen imorgon.  Allt tar ju en jäkla tid i afrika.  Polepole (slowly slowly) verkar verkligen vara en favvo-fras..

 Nu är det middag på g och sen tänker jag titta på film i datan.

Ha en bra kväll!

 Victoria

Fredag

Kategori: Allmänt

Hej! Idag har vi tröstat många barn. Några av de större barnen fick nämligen nya skor som vi hade med från Sverige, och det gjorde de andra barnen sååå avundsjuka.. Vissa blev helt förtvivlade så det var mycket gråt trots att vi lovade ta med skor till de som ännu inte fått på måndag. Barnen hade såklart svårt att vänta på sin "belöning" och ville ha NUNUNU..
 
Ett av barnen, Mustafa (på bilden i föregående inlägg), som vanligtvis är väldigt fäst vid mig och vill bli buren heeela tiden vägrade släppa taget om mig i över en timme. Han var sååå ledsen och klamrade sig fast vid mig och ville ligga i min famn, samtidigt som han verkade vara jättearg på mig eftersom han då och då slog till mig hårt på bröstet. Försökte jag säga till honom eller sätta ner honom på marken blev han dock ännu mer förtvivlad och klamrade sig fast och kramade mig hårt samtidigt som han tittade på mig med tårfyllda ögon. Det var en tuff dag idag..
 
På eftermiddagen åkte vi i alla fall till en marknad och prutade skor, så på måndag kommer vi nog ha många glada fötter som dansar på barnhemmet. På mitt instagramkonto kan ni se fler bilder på barnen, och det finns även en video uppladdad där från festen vi hade igår.. fridajohannavictoria heter jag på instagram.
 
Nu är vi iallafall lediga i helgen så imorgon ska vi ta oss till det stora köpcentret och handla kuddar, lakan, lite andra nödvändigheter och lite kläder till bebisen en mamma brukar komma med till barnhemmet. Hon kom idag och bad oss om kläder och "medicin" till bebisen, som hade utslag i ansiktet. Vi ska kolla upp vad vi kan göra och ska rådgöra med läkare om det finns någon salva vi kan köpa eller så..
 
Bilder från idag hittar ni i föregående inlägg. Har jätteproblem med strömavbrott och internetuppkoppling här så var tvungen att göra två olika inlägg för bild och text..
 
Fortsätt gärna att skänka pengar till insamlingen, det finns sååå mycket vi skulle kunna göra för de här barnen, och återigen tusen tusen tack för de bidrag vi redan fått in! Vi kommer kunna göra så mycket gott för de här barnen nu! På måndag ska vi till skolan och se hur vi ska kunna få in några barn där.
 
Allt rullar verkligen på bra nu även om det är tufft att hela tiden behöva sparka organisationen i baken för att hålla det under rullning. Det här är afrika, så allt tar lite längre tid. 10 minuter i afrika betyder ofta en timme, och vår chaufför som skulle köra oss till marknaden idag, och som skulle hämta oss på barnhemmet dök aldrig upp. Vi fick gå i stekande värme ute i bushen i säkert 40 minuter innan vi lyckades få tag på en benjaji/tuktuk som kunde ta oss tillbaka till volontärhuset, och där fick vi vänta ytterligare två timmar innan chauffören dök upp. Men vi har vant oss. Det är ingen ide att bli irriterad. Hakuna Matata (inga bekymmer) gäller här. PolePole (slowlyslowly).
 
God natt, nu ska jag försöka somna till bakgrundsljudet av grodor, syrsor, skällande hundar och jamande katter. Oh africa.

Sep. 13, 2013

Kategori: AllmäntSnälla hjälp mig hjälpa dem

Kategori: Allmänt

Idag hade vi en liten fest på barnhemet eftersom det var två av volontärernas sista dag. Barnen blev helt tokiga när vi började blåsa ballonger och satte på musik. De skrek så jag trodde trumhinnorna skulle spricka men det var härligt att se dem så lyckliga! Sen fick de lite snacks, en banan och mangojuice som de slukade i ett nafs.
 
Lite senare kom två killar från organisationen förbi för att hjälpa mig prata med pastorn om att sätta barn i skolan.  Det var många som var i skolålder men vi tänkte prioritera de äldsta så att de kommer igång med sin utbildning. Förhoppningsvis kan vi åka till skolan det äldsta barnet vill gå i för att se om han kan få börja där. Går allt bra och kostnaderna stämmer med vad vi fått höra ska vi sedan försöka få in fler barn i skolan. vår prio 4 lista är i så fall barnen på bilderna nedan, som alla är mellan sju och nio år gamla.
 
Vi hoppas verkligen att vi ska kunna sätta alla fyra i skolan, men vi kommer behöva hjälp från er. Vi har fått många generösa donationer till vår insamling, och vi har tänkt att delar av insamlingen ska gå till att betala första skolåret, sedan planerar vi bidra till bygget av ett till sovrum till barnhemmet. Vi pratade med organisationen om att kanske kunna köpa en våningsäng. Imorgon ska vi dessutom handla lite kuddar, lakan och andra grejer. Som ni ser på bilden från föregående inlägg har dem nästan ingenting i soptippen de har till sovrum för tillfället.
 
Alla som känner all de kan skänka en slant till insamlingen får hemskt gärna göra det så att vi kan se till att de här barnen får en lite bättre framtid. Vill ni läsa mer om insamlingen kan ni söka på "insamling för skolor och barnhem i tanzania" , annars är det kontonummer 9271 - 6840016, i namn victoria lundberg som gäller. Alla bidrag är lika välkomna, snälla hjälp oss ge de här barnen en bättre framtid, för deras liv nu bryter mot så många av barns rättigheter. .Detta är inte skälig levnadsstandard, dessa barn har ingen rätt till utbildning i det här landet om de inte har pengarna att betala den utbildningen med. Dessa ca 25 barn hade utan oss volontärer tvingats dela på en enda vuxen person på barnhemmet, pastorn som håller i allt. -och då vi endast är där på förmiddagarna är det också så illa det är. De här barnen får aldrig lugn och ro, de får inte i närheten av den uppmärksamhet de behöver. Barn ska inte behöva leva såhär..
 

Sep. 11, 2013

Kategori: AllmäntSep. 11, 2013

Kategori: Allmänt

Hej!
Jag kunde inte skriva igår, hade verkligen ingen aning om hur jag skulle få ner allt vi upplevt i text..

Vi har iallafall börjat på våra projekt, ett barnhem på förmiddagen och ett typ "nursery" på eftermidagen. nurseryt är otroligt fint och det finns en lärare där som är så grymt duktig med barnen. Egentligen behöver dom ingenting materiellt eller så där, det är nybyggt och de flesta barnen verkar komma från väldigt stabila familjer.

Jag kände igår och känner väl egentligen fortfarande att vi inte riktigt förstår vad vi ska tillföra där, men dom är nyöppnade och vill ha hjälp med barnen, samt utbyta erfarenheter och tankar kring utbildningen vad vi förstått. Vilket fall har jag redan blivit kär i barnen där och vill verkligen vara kvar.

Barnhemmet vi är på är dock hemskt. Det är så fruktansvärt att se (ber om ursäkt för mina uttryck i förväg) -men skithål, där 6 barn tvingas dela på en enda våningsäng i ett trångt rum skitigare än en soptipp, och resten av de ca 25-30 barnen har inte ens en sovplats där, utan bor hemma his någon släkting som inte har råd att ge dom mat och kläder.

Barnen är smutsiga, deras kläder är smutsiga och det finns inget vatten vid barnhemmet. Dom bråkar och skriker mycket, och många verkar ha väldigt svårt att koncentrera sig. ( inte så konstigt med tanke på omständigheterna)

Sedan är dom flesta barnen mellan 2 och 6, men det finns även några få som är upp till 13 år, som inte har någon som kan betala deras skolavgift så de tvingas sitta och försöka lära sig saker med de små barnen på barnhemmet.

De volontärerna vi varit med den här veckan har iallafall sett till så att den 13-åriga pojken ska få börja skolan på måndag, och imorgon kommer jag förhoppningsvis få hjälp av en från organisationen att prata med pastorn som håller i barnhemmet om att sätta fler barn i skolan. Vad jag förstått idag ligger årsavgiften för ett barn på ca 1000 svenska kr, och stämmer det tänker jag försöka få in något eller några barn i nån av skolorna i byn vi jobbar i och betala avgiften. Första året kan vi dessutom använda lite av de insamlade pengarna för att betala.

Jag kan skriva hur mycket som helst, men borde avrunda. Ska försöka med dagligt uppdaterande men det beror nog på dagsformen. vi kliver upp 7 och kommer hem från sista projektet vid halv 5-5, och troligtvis kommer vi hjälpa datakillen med att lära ut datakunskap till lokalbefolkningen då och då efter 5. -så vi är riktigt riktigt trötta när vi kommer hem. Värmen gör en inte piggare heller..

Vi har det riktigt bra här ändå, alla volontärer är supertrevliga och det anordnas aktiviteter då och då under veckan. Idag har vi dansat afrodans 2 timmar på kvällen innan middagen, och nu börjar snart en konsert med en av finlands största rappare tydligen som är på besök.

Ha det bra!
Victoria

Mambo

Kategori: Allmänt

Mambo, Jambo, och alla sånna ord.
Inatt sov vi (iallafall jag) typ inte ett dugg. Jag svettades som en gris av värmen, försökte dämpa ljuset från korridoren med solbrillor, samt tryckte öronpropparna så långt in jag kunde i ett försök att stänga ute ljudet av de skällande hundarna, alla grodor, och tupparna som gal ikapp utanför vårt myggnät till balkongdörr. Jag har aldrig varit så glad för att få kliva upp när klockan ringde vid 06:40!

trots den sömnlösa natten var jag på väldigt bra morgonhumör (för att vara mig), och sååå taggad på att få komma igång med allt här. This is africa though.. så vår träff med killen som skulle ha orientation day med oss skedde 2, 5 h efter avtalad tid. men vad gör det, vi är här, vi känner att allt är på gång nu..

orientation day var super iallafall. Solen försökte fritera oss levande, men vi hade en underbar promenad i byn, och sedan tog vi en dallahdallah (typ liten, superoverloaded lokalbuss) till en liten marknad och sen till ett köpcenter. Jag skäms lite över västerlänningen i mig, men jag jublade inombords när vi såg att det fanns subway, och för att vi köpte en bordsfläkt till rummet efter bara en natt..

Nu ska vi nog snart krypa till sängs efter vår 7e pastamiddag sedan vi kom till tanzania (=pasta till middag varje dag) men jag klagar inte på det! var rädd för bläckfisk och bönor så vi har klarat oss bra..

Natti.
Victoria

Bahari

Kategori: Allmänt

Hej! äntligen är vi framme vid volontärhuset där vi ska bo den kommande månaden. Det är helt ok, men det är så otroligt kvavt och varmt här! Det tar väl ett tag att anpassa sig. Vi har tydligen en råtta och några kackerlackor som husdjur inne i badrummet, och en av de två tjejerna vi delar rum med berättade att hon fick malaria redan första veckan.

Imorgon bitti kl 7 ska vi träffa en som jobbar här för att då en rundtur i byn antar jag och sedan tror jag att vi ska börja med vårat projekt. Jag längtar sååå tills vi får träffa barnen vi ska jobba med! Jag tror det är dom som kommer ge oss energi och ork att stanna här.

Känner mig ändå positiv och grymt taggad inför den kommande månaden. Det här ska bli riktigt spännande!

Kramar!
Victoria

Zanzibar

Kategori: Allmänt

Passar på att lägga upp lite bilder här från zanzibar. Imorgon åker vi tillbaka till fastlandet och till Bahari beach, där vi ska vara den kommande månaden när vi volontärarbetar.  
 
 
 
 
 
 
 
Victoria.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sep. 06, 2013

Kategori: Allmänt

Vi lever och har det fortfarande lika underbart här på zanzibar. Nervositeten inför söndagen börjar dock komma krypandes. Snart är det dax! Snart börjar den här resan på rikrigt, snart får vi göra det vi kom hit för. Jag längtar så otroligt mycket tills vi blir utplacerade på varsin skola och barnhem och får träffa barnen vi ska jobba med den kommande månaden.

Men tills dess ska vi försöka leva i nuet och njuta av vår sista dag här på ön..

polepole, hakuna matata.

Victoria.Hakuna matata

Kategori: Allmänt

I morse var vi riktigt trötta när vi gick iväg för att äta frukost, så vi gick direkt och lade oss igen när vi kom tillbaka och sov sedan till efter 12 då städpersonalen kom och knackade på dörren. Jag var helt utmattad och hade lugnt kunnat sova i två timmar till, men vi vaknade till och gick ner till poolen för att svalka oss. Utsikten känns fortfarande helt overklig här, man måste gnugga sig i ögonen och titta igen, och igen, innan man inser att den faktiskt är på riktigt. 

Från poolkanten låg vi och tittade ut över det turkosa havet, som är precis så turkost som man tror att bara instagramfilter kan skapa. När våra kroppstemperaturer var någorlunda återställda klev vi upp, och gick ner till stranden. Ellen slog sig ner i en av solstolarna och jag tog en strandpromenad. Det var otroligt varmt, men vinden fläktade i alla fall litegrann.

Havet här svalkar nästan inte alls, utan är i princip i kroppstemperatur, ibland känns det nästan varmare. Det är värt att gå ut bland vågorna ibland ändå, för då och då kommer en våg med riktigt kallt vatten och man tänker ”det här är paradiset” för hundrade gången idag.

I skrivande stund sitter jag på verandan till vår orangea bungalow som ligger på en kulle ovanför stranden. Lyfter jag blicken från datan ser jag även härifrån det turkosa havet bakom palmerna. Solen är på väg ner bakom hotellområdet och palmbladen rasslar i vinden. Nu är det kanske tvåhundrade gången jag tänker ”det här är paradiset”, idag.

Allt här är så enkelt, och det är enkelheten som gör det så vackert. Alla möbler är gjorda av trä, stammar som putsats av och huggits till rätt form. Allt hålls ihop av rep. Sitsen på stolen inne i bungalowen ser ut att vara av koskinn. Taket ser ut att vara handvävt av några slags strån, det skulle kunna vara torkade palmblad, och allt hålls uppe av stockar.  Det är så vackert.

Dags att avrunda igen. Magen kurrar. Vi har levt på en halv flaska vatten och några kex sedan frukost, så det är nog dags för middag snart.

Hakuna matata.

Victoria.

 

 

 

Oh Africa

Kategori: Allmänt

Jambo!, Nu är vi framme på Zanzibar, och har precis ätit middag på hotellet.

   Resan hit var lång, men vi har redan hunnit se mycket och stött på den där s.k. kulturkrocken ungefär en miljard gånger.  Magknip, magpirr, yrsel och spänning.  Allt är nytt, Afrika känns nytt, även om jag varit i både Sydafrika och Egypten förut.

   Vi mellanlandade i Istanbul och anlände i Dar es Salaam ca halv tre inatt. Efter en lång väntan på våra väskor insåg vi att en av väskorna inte verkade ha kommit med hela vägen, så vi fick trötta som satan pallra oss fram till en ”lost and found” disk och börja fylla i papper och gestikulera storlek och utseende på vårt saknade bagage. Efter kanske femton minuters pappersifyllande kom en man stolt vandrande med väskan och slängde upp den på disken framför oss. Tacksamt tog vi emot den och gick vidare mot tullen. 

   Vår båt till Zanzibar gick inte förrän kl 7, så vi satt en stund utanför flygplatsen då jag hade läst innan att downtown och hamnen kanske inte var den roligaste platsen att befinna sig på så länge mörkret ”vakade” över staden.  –och allt stämde det! När vi vid 5 tiden hoppade in i en taxi som skulle ta oss till hamnen var det med en ganska orolig känsla i magen. Det kom svart rök ur bilarna, och vi fick hålla våra tröjor för näsa och mun för att kunna andas utan att få världens hostattack.

    ”okok we’re here, OK?”,  vi trodde inte våra ögon. Det var kolsvart ute, och det enda vi såg var en massa plåtskjul och män längs gatan vi befann oss på. Folk bar på lådor med frukt, några satt och eldade med kol, direkt på marken. Kändes verkligen inte tryggt, och med halvskakig röst försökte jag artigt fråga vart båtarna, och havet var, utan att låta alltför dum.  ”OKOK, ticket office, YesYes, OKOK?”, svarar vår förare.  ”Where is the Sea, where are the boats?”, försökte jag igen.  Vi fortsatte så några minuter innan vi förstod att havet, och båtarna skulle ligga där bakom alla plåtskjul. 

    Vi blev erbjudna hjälp av ungefär halva stadens invånare att köpa biljett och bära väskorna till platsen där vi fick vänta tills båtarna skulle gå, men försökte så långt det gick att artigt tacka nej och kånka vårat 38 kg bagage (var) själva.  Vi hade i alla fall lyckats köpa biljetter, och när solen en stund senare började titta fram såg hamnen plötsligt inte alls lika skrämmande ut, även om vi verkade vara de enda turisterna på platsen.

   Båtresan minns jag knappt, för när vi slagit oss ner i våra fåtöljer somnade jag nog inom 5 minuter och vaknade inte förrän vi kunde se Zanzibar.

    Det duggade ute, och såg inte alls så paradis-idylliskt ut som på googlebilderna, men jag tänkte att det är klart att hela ön inte består av kritvita bländande sandstränder och turkosblått hav.

    Efter lite krångel i tullen, fix med arbetsvisum och nedförhandling av taxipriset från 70 till 40 dollar började vi rulla genom vad jag antar var Stone Town. Det kryllade med människor, cyklarna var lastade med mer last än vad jag skulle få in i en stor bil, och längs gatukanterna låg enorma högar med skor, kläder, frukt och andra varor, och jag tror att det var deras marknad. Bostäderna var byggda av pinnar, lera, jord, betong, vass och plåtbitar. Vissa hade hängt upp tygstycken för öppningen, jag skulle tro att dessa skulle fungera som dörrar.

    Över vägarna sprang då och då en höna eller två, i skogen såg vi några av de röda aporna som bara finns på Zanzibar, och i vägkanten betade här och där kossor av en ras jag aldrig sett förut. Dom hade nämligen en puckel på ryggen, likt en dromedar.  Oh Africa.

     Efter en och en halv timmes bilfärd, var vi framme vid vårt hotell. Jag kände direkt på infarten hur ett stort leende bredde ut sig i mitt ansikte, och det visade sig stanna där ungefär en timme medan jag förundrades över hur vackert allt var och hur jag kunde hamnat där. Stranden var bländande kritvit, och vattnet turkost nästintill genomskinligt.  Längs stranden växte höga kokosnötspalmer, och personalen på hotellet gav oss ett varmt bemötande. Vi hade hamnat i paradiset.

 

Jag avrundar där, trots att det känns som om jag skulle vilja skriva så mycket mer. Nu ska jag stänga ner datan och kanske köpa en fruktdrink i baren, lyssna på Norah Jones som spelas i högtalarna här i lobbyn men ändå inte lyckas överrösta vågorna från havet helt. God natt och sov gott.

Victoria.

 

 
                              
 
 
 
 

 

 

Tanzania nästa!

Kategori: Allmänt

Nu åker vi snart från arlanda. Det blir mellanlandning i Istanbul och förhopningsvis en berry hibiscus på starbucks innan vi flyger vidare mot Dar es salaam. Sedan är planen att vi imorgon bitti ska med någon båt som tar oss ut till ön zanzibar, där vi kommer befinna oss fram till söndag då vårat volontärprogram startar. Många kramar. Victoria

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.