Glory of Africa

Glory of Africa är en ideell organisation som jobbar för att barns rättigheter ska tillgodoses i utvecklingsländer. Till en början arbetar vi i Tanzania. Följ med oss när vi kämpar för världens barn!

Internationella dagen för gatubarn.

Kategori: Allmänt

Idag är det den internationella dagen för gatubarn. På många sidor används ordet "celebrate", eller fira, som det heter på svenska. Det blir så fel fokus. Precis som när folk "firar" internationella kvinnodagen. Man säger inte grattis på sådanna dagar. Grattis till att du föddes till kvinna och all diskriminering det har inneburit och innebär. Grattis till att du får växa upp på gatan? Nej.
 
Även om man kan ifrågasätta att dagarna ens behöver finnas, är det väl bra att de gör det, och även om dessa problem bör uppmärksammas varenda dag kan man väl försöka se det som något positivt att det åtminstone uppmärksammas en dag om året. Eller? Det är ju förjävligt egentligen, att dagarna ska behöva finnas. Men, nu är den här, den internationella dagen för gatubarn. Då kan vi väl passa på att uppmärksamma det här problemet, åtminstone för en dag?
 
På Glory får föräldralösa barn ett hem, men p.g.a. platsbrist lever fortfarande vissa av barnen på gatan, där de spenderar nätterna på olika byggarbetsplatser. 
 
Jag tänker på de här barnen. När Josef berättade för mig, hur han blivit slagen och misshandlad, hämtad av sin far och tagen till sin faster, lämnad. Hur han nu lever med fastern, på gatan. Hur de flyttar mellan olika byggarbetsplatser för att ha någonstans att spendera nätterna. Tårarna tränger fram medan jag skriver det här. Minnena från den konversationen. Frågorna jag ställde, men som jag egentligen inte ville höra svaren på. Sorgen i hans ögon. Klumpen i min mage och hals. Ilskan och sorgen som bubblade inom mig. Vad säger man till ett barn när man får höra sådant?
 
Josef pratar knappt, tittar oftast ner i marken. Sitter ofta för sig själv. Det skulle kunna gå så illa för honom. Han behöver någon som ser honom, som ger honom hopp. 
 
Jag minns inte var jag sa. Men jag minns att jag tänkte, att jag ska fanimej se till att den här pojken, och de andra barnen på Glory förstår att det finns hopp om framtiden. Jag minns hur jag bestämde mig för att jag ska se till att de alla ska få börja skolan. Att jag ska åka tillbaka till Glory. 
 
Snälla tänk igenom om du har möjlighet att bidra med några kronor till min insamling för barnen på Glory. Tillsammans kan vi ge dem en bättre framtid.
 
Sätt in ditt bidrag nu, på kontonummer 9271-986 321 1. I namn Victoria Lundberg, Icabanken. De fyra första siffrorna är clearingnr.
 
Se gärna videoklippet jag länkar till. Det visar hur det kan se ut för de här barnen.
 
//www.youtube.com/watch?v=6FY6OXYCwGc

Kommentarer


Kommentera inlägget här: