Glory of Africa

Glory of Africa är en ideell organisation som jobbar för att barns rättigheter ska tillgodoses i utvecklingsländer. Till en början arbetar vi i Tanzania. Följ med oss när vi kämpar för världens barn!

Att ta steget

Kategori: Allmänt

Det är inte så mycket svårare än du gör det till. Så tänker jag. Sen är det ju så här, att allt som är främmande, är ofta mer eller mindre skrämmande. Som människor vill vi kunna förutse vad som ska hända, vi vill veta hur vi ska bete oss, vi vill veta hur andra kommer att bete sig mot oss. Vi vill kunna läsa vår omgivning, det ger oss trygghet. Vi vet hur samhället fungerar i väst, vi vet att vi har rättigheter, skyddsnät som fångar oss när vi faller, sjukhus som tar emot oss när vi blir sjuka. Att kasta sig ut i en främmande värld kan kännas riktigt obehagligt, hur gärna man än vill kunna fara dit och hjälpa.
 
Dock är jag ganska så säker på att de flesta klarar så mycket mer än de tror, vi är väldigt anpassningsbara vi människor. Vi behöver mat och vatten för att överleva. Vi behöver en trygg plats om nätterna där vi kan sova och vila upp oss. Resten är bekvämligheter, och bekvämligheter finns även i tredje världen, så länge du kan betala för det. 
 
Vill man åka iväg som volontär, och har ekonomisk möjlighet att göra det, så tveka inte. Det är viljan och inställningen som krävs. Man måste vara öppen för nya erfarenheter, och beredd att offra bekvämligheten som de västerländska samhällena och de materiella ting vi har tillgång till innebär. Om det så är för två veckor eller ett år. Som volontär får du möjligheten att hjälpa till på plats, se till att hjälpen faktiskt når fram. Det är verkligen fantastiskt.
 
Kom ihåg att det är du som styr, och med det i åtanke kommer det troligtvis kännas mycket lättare. Du bestämmer hur länge du vill vara borta, vilka materiella ting och bekvämligheter du vill ta med dig, och vad du väljer att göra av din volontärresa. 
 
Att åka som volontär kostar ofta en del. Du står för din resa själv. För vissa känns detta väldigt främmande. Varför ska jag betala för att jobba gratis? 
 
De platser som tar emot volontärer, exempelvis skolor, barnhem, sjukhus med mera, går oftast inte runt. De är i desperat behov av hjälp utifrån, från volontärer som jobbar gratis och hjälper dem med de uppgifter de har. De har inte råd att betala uppehälle för sina volontärer, när de knappt har råd att hålla sina skolor/barnhem/sjukhus igång ändå. Det låter ganska logiskt va? Du betalar alltså inte för att jobba, du betalar för din egen mat och ditt boende, precis som du gör här hemma, och oftast är det billigare med uppehälle i tredje världen än i väst. Det som kostar allra mest, är resan dit.
 
Nu kommer summeringen av min resa. 
Flyg: 5200 kr. t.o.r. Stockholm-Dar es Salaam. Tips är att kolla momondo.com för flygbiljetter. Jag tycker alltid jag brukar hitta billigast priser där, vartän jag ska resa. Det är en sida som samlar många andra sökmotorer, och skickar en vidare till bokningssidan när man hittat ett flyg som passar. 
 
Uppehälle (sovplats, frukost och middag) på volontärhus utanför Dar. Då hade man vatten och el (oftast ;) ), samt vakter som vaktade huset dygnet runt, hjälp av "Teamleaders" som fanns tillgängliga dygnet runt och som hjälpte dig med projekten, samt allt annat du undrar över eller behövde hjälp med under din vistelse där. 25 USD per natt (ca 160 kr). Jag bokade min första resa genom solidaritytravels.se, vilka var superbra och allt gick smidigt. Nu andra gången bokade jag direkt med organisationen Art in Tanzania som jag jobbade genom. artintanzania.org. Det är ingen prisskilnnad mellan de två, och man hamnar på precis samma ställe. Åker man för första gången kan det dock vara smidigast att boka genom solidarity travels som sköter bokningen åt dig, och alltid finns till hands för frågor, tips och råd. (vilket även art in tanzania gör, men då på engelska). Utöver detta tar de en "deltagaravgift" på 230 USD (1500 kr). Denna går till arbetstillstånd, och jag antar till den lilla lönen ledarna får. 
 
Utöver detta kostar vaccinationer och malariaprofylax en hel del pengar, beroende på vilka vaccinationer man behöver. I Tanzania behövs vaccination mot: Polio, Difteri och Stelkramp ses över. (Tas när man är liten) Utöver det är det Gula febern, Hepatit A+B, Kolera och Malaria man bör vaccinera sig mot. Malaria skyddar man sig genom att ta tabletter innan, under och efter resan. Beroende på vilka vaccinationer man redan har varierar kostnaderna här från person till person. på vaccinationsguiden.se kan du se vad du behöver för varje land. 
 
Visa: Turistvisa i Tanzania kostar 50 USD (350 kr) och kan ordnas på flygplatsen när du anländer. 
 
Efter alla dessa utgifter återstår bara fickpengar för extra mat, taxi, souvernirer och så vidare. Här är det ju helt upp till en själv hur mycket man väljer att göra av med, om man vill åka på safari, utflykter osv. Viktigt är att du har en liten buffert undansatt för nödsituationer, så att du kan lägga ut om du t.ex. skulle behöva sjukvård. (sådant får man ofta tillbaka genom försäkringen sedan) -Kolla upp så att din försäkring täcker sjukdom och olycksfall på resan, och hur länge. Är man borta länge kan man behöva tilläggsförsäkring under resan. 
 
Att åka som volontär är det bästa valet jag gjort i mitt liv. Det har öppnat mina ögon. Fått mig att uppskatta det jag har mer. Det har gjort mig till en lyckligare människa. 
 
Det var ett rent helvette att ligga sjuk i Malaria i ett främmande land, i värme, ibland utan el och vatten. Jag längtade hem större delen av tiden, men samtidigt var jag så fruktansvärt lycklig. Jag har faktiskt aldrig varit så lycklig som där, och som nu efteråt. Det var känslosamt, jobbigt att inte kunna hjälpa till så mycket man önskar att man kunde, jobbigt att inse hur hjälplös man är i vissa situationer. Samtidigt var det så fantastiskt att känna hur mycket man faktiskt kunde och kan göra, vilken skillnad DU, en enda person, faktiskt kan göra. Insamlingen jag hade medan jag var där nere, drog in 22.000 kr. Ca 20.000 av de pengarna fick vi in på tre veckor! Med de pengarna kunde vi se till att fyra barn fick börja skolan, få skolmaterial+uniformer. Vi kunde bygga ett extra sovrum med tak väggar och golv + inredning. Vi kunde rusta upp det sovrummet som redan fanns. Vi kunde köpa rejäla skor och kläder till alla barnen. Vi kunde ta dem på utflykt till havet en dag. Vi kunde ge de som behövde medicin och sjukvård. Vi kunde köpa myggspray, myggnät, och fläktar. Vi kunde rusta upp en familjs hem. Lyckan i barnens ögon när de välkomnande rusade emot oss varje morgon, deras skratt när vi kunde göra dem glada. Den lyckan levde och lever jag fortfarande på. Att kunna hjälpa någon annan, på riktigt, till ett bättre liv. -Det är sann lycka och tillfredsställelse för mig.
 
Insamlingen jag startar inför min kommande resa hoppas jag går minst lika bra, och nu när folk vet vart pengarna tar vägen, vilka de når, när jag visat vad vi kan göra tillsammans, har jag ett hopp om att jag har fått ett ännu större förtroende från folk, som faktiskt vill hjälpa till, för det vet jag att de flesta vill på ett sätt eller ett annat.
 
 
Ett sista, och mitt kanske viktigaste tips, är att söka runt ordentligt när du är redo att åka. Undvik större sidor som volontärresor.se och blueberrysprak.nu. De tar ut utlösa priser (som jag antar går rakt ner i någon rik VD:s ficka). Boka genom organisationer som inte tar pengar i sin egen ficka, och fråga alltid organisationen du planerar att boka genom, vilken organisation de sammarbetar med på plats i landet. Därefter kan man söka sig till den aktuella organisationen och kontrollera priserna med dem. De större organisationerna skryter gärna om att de "hjälper dig om något går snett och gratis rådgivning", men av den erfarenheten jag haft har jag fått jättebra hjälp trots att jag bokat genom de mindre organisationerna som jobbar på plats. (Då har jag arbetat både i Sydafrika och Tanzania).
 
Jag hoppas jag har gett er en något bättre uppfattning om vad det innebar för mig att resa iväg som volontär, kostnader och tips. -Och är det någon som har fler funderingar eller frågor så svarar jag gärna på dessa! Tillsammans ska vi göra skillnad. 
 
Victoria
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: