Glory of Africa

Glory of Africa är en ideell organisation som jobbar för att barns rättigheter ska tillgodoses i utvecklingsländer. Till en början arbetar vi i Tanzania. Följ med oss när vi kämpar för världens barn!

Så gör vi skillnad

Kategori: Allmänt

Hej!
Ni som inte orkar eller vill läsa igenom alla inlägg i den här bloggen, kan väl kanske läsa bara det här? Så att ni får en förståelse för vad vi faktiskt gör i Tanzania, och var de insamlade pengarna tar vägen.
 
Åker vi ner för att krama små utsatta barn och dela söta bilder på sociala medier som glorifierar oss och gör oss till "bättre" människor? Svaret är enkelt. -NEJ.
 
Jag åker ner för att jag brinner och kämpar för barns rättigheter, för att jag inte klarar av att se på när barn lider och inte får sina rättigheter tillgodosedda när jag vet att jag kan göra skillnad. 
Jag jobbar för både UNICEF och Rädda Barnen, jag kan en hel del om barns rättigheter. Anledningen till att jag inte nöjer mig med att stötta de organisationerna (som för övrigt gör ett fantastiskt jobb), och anledningen till att jag ber er skänka pengar till en privat insamling är att jag vet att de tyvärr inte når ut överallt. Jag och de andra som reser med mig till Tanzania vill göra mer, agera kompletterande. 
 
...
 
Jag kan inte mura väggar, och därför har vi som varit nere anställt lokalbor på plats som gör detta åt/med oss. På så sätt görs jobbet rätt, och vi skapar jobbmöjligheter i en by dit tyvärr inte en enda stor organisation för tillfället når ut. Jag kan spackla och måla, så det har jag gjort. Jag kan vara arbetsledare, så det har jag varit. Jag kan samla in pengar, så det har jag gjort. Mina två medresenärer förra året var grymma på att rita och förstå hur man byggde get och hönshus, så de såg till att sådana byggdes på rätt sätt så att djuren kunde hållas välmående. Innan hade lokalbefolkningen pusslat ihop taggigt stängsel, vassa plåtbitar och unkna brädor med vassa flisor. Rena dödsfällor och tortyrkammare där djuren trängdes om nätterna. Djuren som skulle vara deras källa till mat och inkomster. Vi vet att välmående djur ger så mycket mer tillbaka än vanvårdade djur. 
 
När arbetarna tänkte "lägga golv" i det nya sovrummet vi var med och byggde ville de lägga en vaxduk direkt på marken (jord). Jag insisterade att de skulle lägga plattor istället, och förklarade de långsiktiga fördelarna. De verkade förvånade och lite missnöjda över det extra arbetet detta krävde. När det var klart var de riktigt imponerade. Golvet i det andra, redan existerande sovrummet bestod nämligen av en vaxduk, som knappt längre existerade. ALLT i rummet var skitigt och jordigt. Luften var otroligt dammig och jag kände hur jag andades in sand och damm när jag jobbade där inne. Jag behövde visst ingen specialutbildning för att förstå att plattor var en bättre långsiktig lösning både ekonomiskt och för hälsa och miljö. 
 
Vi kommer i år att ta tillvara på varje enskild individs kunskaper  och egenskaper för att göra ett så bra jobb som möjligt där nere. Styrka? -Blanda cement, bära virke, assistera bygge.
Kreativitet? -Se hållbara lösningar vi andra inte ser. Använda material och resurser till något nytt. 
Ledaregenskaper? -Planera och genomföra aktiviteter som skapar struktur och välmående för barnen, lära lokalbefolkningen så att de kan ta över. 
Specifika kunskaper om ex. hälsa, mänskliga rättigheter? -Planera och genomföra föreläsningar och workshops. ex. Hur man tvättar händerna, hur man borstar tänderna, hur man förebygger HIV-smitta osv.osv. i oändlighet. Vissa saker som för oss är självklara har dessa människor aldrig hört talas om. Vi tar så mycket kunskap för givet. 
Medmänsklighet? -Se till att alla barn på barnhemmet får komma till sjukhus för hälsocheck och HIV-testning. Se till att de som behöver får medicin. 
 
Hittills har vi med den här insamlingen sett till att 9 barn sitter i skolbänken och kommer få hela sin grundskola betald, 9 barn som annars aldrig fått den möjligheten p.g.a. fattigdom. I Tanzania är grundskolan i teorin gratis. Det kan vi troligtvis tacka de stora organisationerna och FN för. Problemet är att det i praktiken inte gäller. Utan skoluniform får du inte gå i skolan. Du måste betala för skolmaterial, pennor, papper, en bänk att sitta i. Du måste betala för mat varje dag så att du orkar gå i skolan. I snitt kostar mat och material ca 500 svenska kronor per år och barn för barnen vi mött i Tanzania, sedan kostar det att köpa skoluniformer och skor så ofta det behövs. Detta gör att många barn ändå aldrig kommer iväg till skolan. Endast 58% av Tanzanias mest fattiga barn går i skolan(UNICEF).  I år är målet att se till att alla skolmogna barn på Glory får börja skolan.
 
Vissa barn har flera mil att gå till skolan. De flesta skolor har inga ordentliga toaletter. De har hål i marken, och inget papper eller vatten att torka/tvätta sig med. Tänk flickor som har mens. De kan ofta inte ens gå till skolan dessa veckor. 
 
Hur torkar man sig utan papper och vatten? Med händerna. Tänk er smittoriskerna. Hur många barn som blir sjuka, av att gå till skolan. Därav vill vi med årets insamling se till att det finns bättre toaletter, och vatten för att förebygga ytterligare smittor och skapa en bättre miljö för alla de flera hundra barn som går i byns skola. 
 
2013 byggde vi ett sovrum som gav sovplats åt minst 6 nya barn, som tidigare bodde på gatan eller hos någon släkting som inte kunnat ta hand om dem. I år önskar vi bygga ytterligare ett sovrum. Dagligen kommer mellan 20-30 barn till barnhemmet Glory. Ca 10 av dem har en sovplats där. I år ska vi se till att det finns plats för fler. 
 
Jag har redan skrivit i tidigare inlägg vad vi planerar göra i år, så jag lämnar det där. Syftet med det här inlägget är att förklara att vi tillsammans faktiskt kan göra en jäkla skillnad, och förtydliga vårat mål och vår bild av det volontärarbete vi gör. Vi kanske är små, men vi kan göra stor skillnad. Vi kan arbeta kompletterande till de större organisationerna. Vi kan se till att barnen faktiskt kommer iväg till skolan, att de har tak över huvudet och mat att äta varje dag. För de större organisationerna når inte hit idag. De når inte ut till människor i byarna som knappt går att komma åt. Där människor kanske överlever, men där barns och mänskliga rättigheter långt ifrån efterlevs. 
 
Vi gör det inte för att glorifiera oss själva, vi gör det för att vi vill och kan göra skillnad. För att vi har tillräcklig kunskap för att göra skillnad. Visst hade jag kunnat skicka de pengar jag lägger på dessa resor till UNICEF eller Rädda Barnen, som jag också stöttar och arbetar för, för jag tycker att de gör ett fantastiskt jobb. MEN, så vet jag att det finns miljontals barn som aldrig nås av deras hjälp, för att de inte är tillräckligt utsatta, alternativt FÖR utsatta (ex. det räcker inte att grundskolan är gratis i teorin när den inte är det i praktiken), för att de inte lever i krigsdrabbade länder eller drabbats av en naturkatastrof. 
 
Jag vet att UNICEF i år kommer att bygga nya toaletter på ett trettiotal skolor i Tanzania. Jag är en av de personer som utbildats om detta och kommer åka ut till skolor och motivera ungdomar i Sverige att samla in pengar för att det ska genomföras. Men jag vet också att det finns flera tusen ytterligare skolor som inte nås av UNICEFS hjälp i år. Skolor utan talesperson som kan motivera UNICEF att komma dit, skolor som ligger så avlägset att de knappt kan nås via vägar. 
 
Skolan vi planerar hjälpa är en sådan skola. 
 
Vi konkurrerar inte, vi kompletterar. 
Vi åker inte ner för att leka med barnen. Vi åker ner för att se till att deras rättigheter tillgodoses. Vi åker ner för att utbilda dem och deras omgivning. Vi åker ner för att hjälpa dem framåt, för att de ska utvecklas. För att vi kan.
 
Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. 
 
Vill du vara med och bidra till detta arbete? Swisha ditt bidrag till 0707129130 idag. sprid information, dela. 
Vi svarar gärna på dina frågor. Kommentera här i bloggen, på facebook eller på instagram. 
 
Victoria, och Team Glory.

Insamlingen drar igång.

Kategori:

Nu är första produktionen armband färdig och vi har redan börjat sälja kontant och via swish. Det finns för tillfället armband i Örebro och Uppsala, men under våren ser vi till att det finns i våra andra hemstäder också. Mot extra kostnad kan vi även skicka armband. Det är stor efterfrågan vilket känns jätteroligt och vi kommer fortsätta pärla så mycket vi hinner framöver. 
Armbanden kostar från 50 kr st, man betalar så mycket man vill och kan. Ju mer pengar vi får in desto mer kan vi såklart göra :) Kontoinformation för ytterligare bidrag för de som inte vill eller har möjlighet att köpa armband kommer inom kort! 

Vill ni köpa armband, eller bidra på annat sätt kan ni kommentera här, på facebook (www.facebook.com/gloryofafrica), instagram (gloryofafrica) eller kontakta någon av oss. Min mail är Victoria.lundberg@hotmail.com
Nu kör vi!

Med vänlig hälsning.
Victoria  och teamet.