Glory of Africa

Glory of Africa är en ideell organisation som jobbar för att barns rättigheter ska tillgodoses i utvecklingsländer. Till en början arbetar vi i Tanzania. Följ med oss när vi kämpar för världens barn!

Toaletter

Kategori: Allmänt

Hej!
I det här inlägget vill jag berätta om toalettprojektet vi hoppas kunna genomföra. 
 
Under båda perioderna jag varit på barnhemmet har många av barnen klagat på att de haft ont i magen. En flicka så mycket att vi var tvugna att ta henne till sjukhus. Där fick vi reda på att hon hade parasiter i urinvägarna som gör att hon kissar blod. Jag fick senare höra att det är många av barnen som har samma problem. Orsak? -Bristande hygien, speciellt på skoltoaletterna i byn. Barnen har ofta diarré och många tvingas stanna hemma från skolan. Menstruerande flickor tar sig sällan utanför hemmet dessa veckor. 
 
Vi ser lösningen i att bygga mer hygieniska toaletter/dass och se till att det alltid finns vatten och tvål att tvätta sig med. Menstruationsskydd måste finnas på skolan så att flickor som har mens kan gå till skolan även då.
 
Idag ser skolans toaletter vidriga ut. De har byggt riktiga bås, men hur går det egentligen att pricka ett decimeterstort hål i marken, i mörker om man stänger dörren om sig, och hur torkar man sig utan vatten eller papper? I värsta fall torkar man sig med en hand, och kletar av på väggen. Urin och fekalier (bajs) samlas och bildar en illaluktande sörja alldeles under hålet utan att täckas av något, och bakterier och flugor frodas. Föreställ er stanken. Man får kväljningar. 
 
Att inte kunna tvätta händerna efteråt. 
 
 
 
 
Ska någon behöva ha det så? Skulle ni vilja att era barn levde under sådana omständigheter? Inte jag heller.
I Sverige väljer 7 av 10 barn att vänta med toalettbesök tills de kommer hem för att de tycker att skoltoaletterna är äckliga, enligt en undersökningav Lilla Aktuellt. Då har vi vattentoaletter, samt handfat att tvätta händerna i med tvål och vatten. Vattnet vi spolar våra toaletter med är drickbart, det är samma vatten vi har i kranarna. I Tanzania har många barn, speciellt i denna by, ingen toalett att gå hem till. Hemma kanske man gör sina behov utomhus då man inte ens haft råd att bygga ett bås. Kontraster.
 
Ett av våra projekt är alltså att samla in tillräckligt med pengar för att i sommar kunna renovera och bygga nya mer hygieniska toaletter så att barnen också kan stanna i skolan, och inte tvingas frånvara pga sjukdomar vi hade kunnat förebygga. 
 
Nu uppmanar vi er ALLA att skänka ett bidrag, litet som stort. Det ska inte behöva vara så här! Oavsett om du bidrar med 10, 50, 100 eller 1000 kronor så gör du skillnad! Tillsammans kan vi göra så himla mycket. Vänta inte, skicka ditt bidrag idag. Det underlättar SÅ mycket för oss när vi vet vad vi har att röra oss med där nere, och eftersom allt tar dubbelt så lång tid i Afrika krävs sådanna projekt planering. 
 
SÄTT IN DITT BIDRAG IDAG!
Swish: 0707129130 (Victoria Lundberg)
Kontonummer: 9272-266 859 9. ICAbanken, Victoria Lundberg
 
STORT TACK till er alla som redan bidragit. Tack vare er har ytterligare fem barn nu fått möjligheten att gå i skolan. Utbildning är den främsta vägen ur fattigdom. Var stolta över era bidrag, ni har gett de här barnen en ärlig chans i Livet!
 
Victoria, och Team Glory.